Realpress.az xəbər verir ki, İsveç alimlərinin yeni tədqiqatının nəticələri “Heart” jurnalında dərc edilib.
Məlum olub ki, fındıq-qoz yemək ürək sancısı riskini, ürək çatışmazlığı vəs. riskləri azaldır. Alimlər bildirirlər ki, orta hesabla ay ərzində 1-3 dəfə qoz-fındıq yemək aritmiya riskini 3%, həftədə 1-2 dəfə qəbul etmək 12%, həftədə 3 dəfədən çox yemək isə 18% azaldır.
Təcrübədə yaşı 45-83 arası dəyişən 61 min isveç iştirak edib. Onların ürək-damar sistemləri 17 il ərzində müşahidə edilib.
Cəmi 4983 ürək sancısı faktı qeydə alınıb.
Günəşdəki güclü partlayışlar Yerdə gözlənilməz maqnit qasırğasına səbəb olub.
Avstraliya və Çilidən olan bir qrup elm adamı Çilidəki Atakama səhrasında teleskopların köməyilə apardıqları müşahidələr nəticəsində "J0529-4351" adlı son dərəcə parlaq və kütləvi kvazar ( Kvazi ulduzlar və ya kvazarlar-müşahidə olunan kainatın ən parlaq obyektləridir ) haqqında təəccüblü təfərrüat aşkarlayıblar.
Günəşdə ən yüksək “X” sinfinə aid partlayış baş verib.