Yemək yeyəndə hər tikəni yaxşı çeynəmək lazımdır. Bu sadə qayda bizi bir çox pozulmalardan qoruya bilər.
Araşdırmalar göstərir ki, tələsik yemək bəzi xəstəliklərin riskini artırır.
Realpress.az saglamolun.az-a istinadən bu xəstəliklərin siyahısını təqdim edir:
- Şəkərli diabet
Litva alimləri araşdırma zamanı aşkar ediblər ki, tələsik yeyən insanlarda 2-ci tip şəkərli diabetin riski bir neçə dəfə artırır.
Tez-tez yemək yeyən insanlar adətən lazım olandan daha çox yeyir ki, bu da çəkinin artmasına səbəb olur. Artıq çəki və piylənmə şəkərli diabetin əsas səbəblərindən biri sayılır. Digər tərəfdən tez-tez yemək yeyəndə qanda şəkərin səviyyəsi kəskin qalxır ki, bu insulin rezistentliyinə səbəb ola bilər.
- Ürək xəstəlikləri
Tez-tez yemək yeyən insanlarda metabolik sindromun riski artmış olur. Metabolik sindrom ürək-damar xəstəliklərinin və insultun əsas səbəbi sayılır.
Mütabolik sindrom yeksək arterial təzyiq, yüksək xolesterin və piylənmə ilə xarakterizə olunur.
- Piylənmə
ABŞ-da aparılmış eksperiment zamanı artıq çəkisi olan bir qrup insana yeməyi asta-asta yemək, yaxşı çeynəmək tapşırılıb. Bu zaman iştirakçılar həmişəki kimi qidalanırdı və heç bir pəhriz saxlamırdı. 1 aydan sonra məlum olub ki, eksperiment iştirakçıları 3-5 kq artıq çəkidən xilas olunublar.
Beləliklə, tez-tez yemək artıq çəkiyə də səbəb olur.
- Mədə xəstəlikləri
Pis xırdalanmış və çeynənmiş qida mədəyə düşdükdə mədə gərgin rejimdə işləməyə başlayır ki, bu da mədə xəstəliklərin inkişafına, refleks xəstəliyinə səbəb ola bilər.
Reflüks xəstəliyi zamanı mədə şirəsi mədədən qida borusuna atılır (normada bu baş vermir). Bu da qida borusunun divarlarını yanıdır, orada xoraların əmələ gəlməsinə səbəb olur. Belə xoralar vaxt keçdikcə xərçəngə çevrilə bilər.
Ölkədə şəkərli diabet xəstələrinin dərmanlarla təminatında ciddi problemlər var.
Rusiyalı diyetoloq Yevgeniya Deqtyannikova qanda hemoqlobinin səviyyəsini artırmağa kömək edən bir sıra məhsullar haqqında fikirlərini bölüşüb.
İnsanlarda görmə kəskinliyi statik (stasionar) və dinamik (hərəkətli) şəraitdə kiçik detalları tanımaq qabiliyyəti ilə qiymətləndirilir.
24-26 may tarixlərində, La Roche-Posay Azərbaycanın, Аzərbaycan Dermatoveneroloqlar Assosiasiyasının, Bakı Pataloji mərkəzinin təşkilatçılığı və Zəfəran Hospitalın dəstəyi ilə “Dəri xərçənginin diaqnostikası günləri” aksiyası keçiriləcəkdir.
Hamiləlik zamanı qadının orqanizmi çox ciddi yükləmələrə məruz qalır. Qadının orqanizmində yeni həyat inkişaf edir və bu həyatın normal inkişafı üçün müxtəlif vitaminlər, mikroelementlər və s. maddələr lazımdır. Hamiləlik zamanı hətta bir vacib vitaminin və ya mikroelementin çatışmazlığı həm uşağın inkişafına, həm də qadının səhhətinə mənfi təsir edir. Məsələn, uşağın sümüklərinin formalaşmasına və böyüməsinə çoxlu miqdarda kalsium elementi lazımdır. Bu element ananın orqanizminə lazım olan miqdarda daxil olmadıqda, körpədən çox ana əziyyət çəkir. Körpə ananın orqanizmindən özünə lazım olan kalsiumu sovurur ki, bunun nəticəsində ananın dişlərindən, sümüklərindən, saçlarından kalsium yuyulur. Məhz bu səbəbdən qadının orqanizmində hamiləlikdən öncə kalsium defisiti varsa və ya hamiləlik zamanı lazım olan miqdarda kalsium qəbul etmirsə, o zaman qadınlarda dişlər ovulmağa başlayır, saçlar tökülür, ayaqlarda qıcolmalar olur.