ABŞ-dakı nüfuzlu eatthis.com saytı insan səhhəti üçün ən zərərli 25 ərzağın və qidanın siyahısını açıqlayıb.
Realpress.az həmin siyahını təqdim edir.
1. Kolbasa və sosiska. Tərkibindəki təhlükə: nitrat, ifrat miqdarda duz
2. Qızardılmış qidalar. Tərkibindəki təhlükə: hidrogenizə olunmuş yağlar
3. Pop-korn. Tərkibindəki təhlükə: transyağlar
4. Çips. Tərkibindəki təhlükə: monosodium qlütamat
5. Şəkər.
6. Sosiskalı sendviç və ya buterbrod. Tərkibindəki təhlükə: duz, qida boyası "Orange B"
7. Toyuq naqqetsi. Tərkibindəki təhlükə: deqliserid, qida boyası "Red #40" (gıda boyası), karragen
8. Kofe kremi. Tərkibindəki təhlükə: titan-dioksid, transyağlar, şəkər
9. Ağ un. Tərkibindəki təhlükə: xlor dioksid
10. Dondurulmuş balıq və dəniz məhsulları. Tərkibindəki təhlükə: tert-bütilhidrokinon
11. Margarin. Tərkibindəki təhlükə: transyağlar, soda-sorbat, soya yağı, qida boyası
12. Şirniyyat. Tərkibindəki təhlükə: işlənmiş karbohidratlar, şəkər
13. Turşular. Tərkibindəki təhlükə: duz, potaş benzoatı
14. Hindtoyuğundan məmulatlar. Tərkibindəki təhlükə: arsenium
15. Somon balığı. Tərkibindəki təhlükə: polixlorid-bifenil
16. Maffin. Tərkibindəki təhlükə: soya yağı, fruktozalı qarğıdalı məti, transyağlar
17. Şokoladlı qidalar. Tərkibindəki təhlükə: polisorbat 60
18. Quru meyvə. Tərkibindəki təhlükə: sulfit
19. Kek məti. Tərkibindəki təhlükə: fruktozalı qarğıdalı məti
20. Dondurma. Tərkibindəki təhlükə: soya yağı, titan-dioksid, süni rəngləndiricilər
21. Salat sousu. Tərkibindəki təhlükə: sodium karboksimetil selüloz
21. Şokoladlı qranullar. Tərkibindəki təhlükə: şəkər, qarğıdalı məti, sorbitol, soya yağı, BHT
22. Konservləşədirilmiş şorba. Tərkibindəki təhlükə: monosodyum glutamat
23. Bulyon kubikləri. Tərkibindəki təhlükə: monosodyum glutamat
24. Dondurulmuş yarımfabrikatlar. Tərkibindəki təhlükə: soda, transyağlar
25. Jele və ya marmelad. Tərkibindəki təhlükə: şəkər, qida boyası.
Ölkədə şəkərli diabet xəstələrinin dərmanlarla təminatında ciddi problemlər var.
Rusiyalı diyetoloq Yevgeniya Deqtyannikova qanda hemoqlobinin səviyyəsini artırmağa kömək edən bir sıra məhsullar haqqında fikirlərini bölüşüb.
İnsanlarda görmə kəskinliyi statik (stasionar) və dinamik (hərəkətli) şəraitdə kiçik detalları tanımaq qabiliyyəti ilə qiymətləndirilir.
24-26 may tarixlərində, La Roche-Posay Azərbaycanın, Аzərbaycan Dermatoveneroloqlar Assosiasiyasının, Bakı Pataloji mərkəzinin təşkilatçılığı və Zəfəran Hospitalın dəstəyi ilə “Dəri xərçənginin diaqnostikası günləri” aksiyası keçiriləcəkdir.
Hamiləlik zamanı qadının orqanizmi çox ciddi yükləmələrə məruz qalır. Qadının orqanizmində yeni həyat inkişaf edir və bu həyatın normal inkişafı üçün müxtəlif vitaminlər, mikroelementlər və s. maddələr lazımdır. Hamiləlik zamanı hətta bir vacib vitaminin və ya mikroelementin çatışmazlığı həm uşağın inkişafına, həm də qadının səhhətinə mənfi təsir edir. Məsələn, uşağın sümüklərinin formalaşmasına və böyüməsinə çoxlu miqdarda kalsium elementi lazımdır. Bu element ananın orqanizminə lazım olan miqdarda daxil olmadıqda, körpədən çox ana əziyyət çəkir. Körpə ananın orqanizmindən özünə lazım olan kalsiumu sovurur ki, bunun nəticəsində ananın dişlərindən, sümüklərindən, saçlarından kalsium yuyulur. Məhz bu səbəbdən qadının orqanizmində hamiləlikdən öncə kalsium defisiti varsa və ya hamiləlik zamanı lazım olan miqdarda kalsium qəbul etmirsə, o zaman qadınlarda dişlər ovulmağa başlayır, saçlar tökülür, ayaqlarda qıcolmalar olur.